Global Outlook 2017

Deze uitgave maakt deel uit van een nieuw en transparant initiatief waarbij Weghsteen op frequente basis hun marktvooruitzichten publiceert voor de korte, middellange en lange termijn. Het openbaar maken van beursvoorspellingen houdt altijd een risico in, zeker als we concrete cijfers publiceren. De financiële markten zijn inherent onzeker en volatiel op de korte termijn. Onze beheerders zijn trouwens de eerste om erop te wijzen dat we groteske economische voorspellingen altijd met een korrel zout moeten nemen.
Het beurskerkhof ligt bezaaid met faliekant verkeerde prognoses van werelds meest gerenommeerde strategen en economen. Dit is echter geen gevolg van een gebrek aan inzicht, integendeel, maar een gevolg van de theorie van de efficiënte markten: de economie is onderhevig aan ‘animal spirits’ waardoor een bepaalde visie zeer snel op de helling kan komen te staan naarmate nieuwe informatie beschikbaar wordt en onverwachte gebeurtenissen zich voordoen.
Niettemin beschouwen wij het als belangrijk om op frequente basis onze marktvisie te formuleren in geschreven vorm. Schrijven is leren en confronterend. Het dwingt ons dieper en voorzichtiger na te denken over de toekomstige staat van de financiële markten, zonder te vervallen in een overdreven optimistisch of pessimistisch gedachtegoed. We formuleren onze vooruitzichten steeds met respect voor data, wetenschappelijke bevindingen, historische relaties en empirische waarnemingen. We trachten hierbij voldoende oog te hebben voor zowel de positieve als negatieve argumenten.

Bijlages