STOP-LOSS. EEN HANDIGE TOOL?

Het gebruik van een stop-loss leidt vaak tot meningsverschillen. Voor – en tegenstanders argumenteren vaak heen en weer maar de hoofdargumenten blijven steeds dezelfde.

Voorstanders: een stop-loss leidt tot discipline en beperkt grote verliezen

Tegenstanders: een stop-loss leidt tot heel wat valse signalen waardoor de omzetsnelheid onnodig verhoogt. Vaak blijf je ter plaatse trappelen of verlies je in stijgende markten met een volatiel patroon. Tot slot haal je nooit het maximale potentieel een uit ondergewaardeerd bedrijf dat tussentijds goedkoper wordt. Aandelen zijn nu eenmaal volatiel en dalingen horen erbij om na verloop van tijd maximaal rendement te kunnen behalen.

Deze blog laat geen volledige analyse van het stop-loss gebruik toe maar schetst kort onze mening. Het gebruik van een stop-loss heeft absoluut zijn voordelen maar is afhankelijk van de strategie die u volgt.

Technische/Macro beleggers

Het gebruik van een harde stop is steeds aangewezen. Een harde stop plaatst u op voorhand in de markt. De grootste fout is dat beleggers hun stop plaatsen op een volledig arbitrair niveau zoals -5%, -10% of -20%. Het stopniveau mag niet bepalend zijn voor het risico op portefeuilleniveau.

Als technisch analist dient u de stop te plaatsen op een technisch niveau waarvan u denkt dat de markt u ongelijk geeft in het verder aanhouden van uw positie. Vervolgens is het aangewezen enkel trades te openen met een reward/risk-ratio van minimum 3 of hoger. Dat betekent dat u een koerswinst nastreeft van minimaal 15% als uw stop op een niveau van -5% komt te liggen. Met een trailing stop-loss kan u winstgevende trades laten lopen als het initiële technische koersdoel bereikt is.

U berekent vervolgens het gewicht van de positionering. Zo bepaalt u het risico op portefeuilleniveau. Het verlies, dat u bereid bent te slikken op portefeuilleniveau, deelt u door de stop-loss van de positie. Stel dat u een positie wil openen met een stop die 5% lager ligt. Als u slechts bereid bent om 0,5% te verliezen van uw portefeuillekapitaal dan mag u maximaal 10% aankopen in deze positie.

Meer geavanceerde technische beleggers kunnen zich verdiepen in het gebruik van stop-losses die zich aanpassen aan de volatiliteit van een positie.

Fundamentele stock pickers

Het meest controversiële gebruik van een stop-loss vinden we bij fundamentele stock-picking strategieën. Aandelen die zakken worden immers goedkoper en als de oorspronkelijke casus stand houdt, biedt het wellicht een opportuniteit om meer aan te kopen. Bovendien, wie op lange termijn - na zijn huiswerk te hebben gemaakt -  in een bedrijf gelooft, moet de tussentijdse grillen van de markt erbij nemen om later hopelijk een veel grotere meerwaarde te kunnen realiseren.

Een soft stop-loss is wel aangewezen. Dit is meestal een arbitrair niveau (of men kan het ook technisch bepalen) waarop de analist de oorspronkelijke investeringsthesis opnieuw evalueert. Als het fundamenteel beeld negatief is gewijzigd, kan er verlies worden genomen. 

Modelmatige of kwantitatieve beleggers

Bij kwantitatieve strategieën op individuele aandelen kan een stop-loss strategie voordeel bieden. De omzetsnelheid kan gevoelig verhogen waardoor een analyse van de transactiekosten noodzakelijk is. Operationeel moet de strategie ook haalbaar blijven. Heel wat academische papers wijzen op de voordelen van een gedisciplineerde en consistente stop-loss strategie.

Tot slot, als u stop-losses (hard of soft) gebruikt:  wees consistent en gedisciplineerd. Of u doet het niet, of u doet het wel. En u doet het volgens de regels van de kunst. Alles ertussenin leidt tot inconsistentie.

Tekst door Hans Heytens, Head of Reseach

Meer weten?

Taming Momentum Crashes, A simple stop-loss strategy: Deze paper duidt op de voordelen van een stop-loss strategie bij momentumstrategieën.

Performance of stop-loss rules vs. buy-and-hold strategy: Deze paper wijst op het feit dat een trailing stop-loss veel efficiënter kan werken dan het gebruik van een traditionele stop-loss.